Menu

Paraules d'esport | Lunes, 11 Enero 2021 18:16

Safata

Safata

El bàsquet sempre és una meravellosa màquina de generar jugades precioses. Cistelles increïbles i espectaculars, mats, rebots, salts i entrades. De vegades en entrades "fins a la cuina", és a dir, fins a encistellar, els jugadors porten la pilota en safata. Parem atenció a esta bonica paraula de ressò àrab. 

Com és habitual la primera parada la farem en l'entrada d'este mot en el Diccionari Normatiu Valencià (1)  on hi trobem: 

"1. f. Plat gran i pla, amb vores de poca alçària, que s'utilitza per a portar gots, tasses i altres objectes similars, o per a presentar alguna cosa".

La relació doncs amb l'esport d'este mot no hi és gens d'evident, cal pensar metafòricament i guardar la imatge d'una persona que du una safata per portar qualsevol cosa, un cambrer per exemple. Amb eixa imatge en ment fiquem-nos en una canxa de bàsquet i pensem com un jugador pot portar, com si fora en una safata, la pilota fins a clavar-la en la cistella. Parem atenció a este vídeo del València Basket on l'extaronja Quino Colom, aconsegueix una canasta precisament en safata.

Este tipus d'accions forçosament comporten la realització d'una entrada per aconseguir la cistella.  Recordem que en bàsquet l'objectiu és clavar la pilota dins de la cistella, és a dir, encistellar. En Paraules d'esport ja pararem atenció al mot cistella, pots consultar-lo ací.  Per tant es tractaria del "llançament executat impulsant o deixant caure la pilota amb la mà plana en una acció començada aixecant la pilota des de sota la cistella" (2).

Podem dir només safata, o també tir en safata (2), com en castellà que es dirà bandeja o tiro en bandeja.

Com exemple d'ús podem trobar este text de València Basket ple de safates (3):

"Valencia Basket va sumar la seua primera victòria en esta nova temporada de la Turkish Airlines EuroLeague en imposar-se al LDLC ASVEL Villeurbanne per 65-63 en un partit en el qual quasi sempre va estar per davant però que va patir per a guanyar. Quan semblava que podia trencar el partit, els triples de Lacombe ho van empatar. Una safata de Van Rossom i la fallada posterior de Noua en l'última acció del partit van decantar la balança a favor de l'equip taronja, encara que tota la Fonteta, que va tornar a tindre públic set mesos després, es va quedar amb la gelada sensació que deixava la lesió en el genoll dret de Joan Sastre".

Com a sinònims de safata podríem dir plata, com plat gran, o l'opció que el mateix DNV(1) ens dona de bacina "f. Recipient redó de metall per a demanar almoina, portar aigua o altres usos similars".

Etimològicament esta paraula té el seu origen en l'àrab sáfaṭ, ‘paneret de palmes’, potser per conducte del castellà azafateamb el mateix significat (4)

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià. València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) Viquièdia. Tir en safata. Recuperat de https://ca.wiktionary.org/wiki/tir_en_safata
(3) Valencia Basket. 01/10/2020. Valencia Basket trau un patit triomf davant el LDLC ASVEL per estrenar-se en Eurolliga (65-63). https://www.valenciabasket.com/?p=noticias&noticia=6839
(4) Diccionari Català-Valencià-Balear. Recuperat de: https://dcvb.iec.cat/

 Pots escoltar la secció a partir del minut 51:52 en nostre canal de IVOOX:

Spotify:

 

Comentarios

volver arriba