Menu

Paraules d'esport | Lunes, 21 Diciembre 2020 10:46

Màrfega

Se habla de: Màrfega, Estora,

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Cada volta trobem més sovint als parcs, platges o altres espais oberts persones practicant modalitats com pilates o ioga. No només ells, els que se'n van d'acampada o la gent que fa exercicis de sol, com abdominals, cames o glutis acostumen a ficar un peça rectangular toveta entre ells i la terra. Saps com li diem en valencià a eixe equipament?

L'ús esportiu d'esta paraula no és ni de bon tros l'original, si pensem en el disseny i funcionalitat d'esta peça de segur vorem que el seu origen és el seu ús com a matalaf, per tant de poder descansar sobre una superfícies més confortable. Si cerquem el mot al Diccionari Normatiu Valencià en trobem (1)

"1. f. Sac gran, generalment ple de palla o de pallocs, que servix de matalaf.

2. f. Persona grossa i malforjada.

3. f. ESPORT Peça plana i prima de material flexible, lleuger i aïllant, de forma rectangular, que s'utilitza per a descansar el cos en acampades i per a realitzar exercicis en terra.

4. eixir amb la màrfega a arrastrons loc. verb. Retraure coses inoportunament.

5. eixir amb la màrfega a arrastrons loc. verb. Tindre, una dona fadrina, una criatura.

6. posar agulles a la màrfega V. agulla 48."

Es correspon en castellà a la paraula jergón i, curiosament també les paraules márfega o márfaga, ambdues normatives per la RAE (2). Podríem utilitzar com sinònims, segons el context, paraules com  jaç, jaça, jóc, llit, o matalàs o inclús estora, car este es refereix més al teixit fet d'espart o similar. 

Podem trobar un exemple d'ús en este article (3) on parlant del ioga sobre paddle diuen:

"El ioga tradicional, amb una màrfega, a terra i en un espai tancat és una disciplina que aporta un gran equilibri mental, però amb el paddle ioga es fa un pas més enllà. A més de l'aspecte mental, també es treballa l'aspecte físic. Es millora l'equilibri, la coordinació i la resistència i, d'aquesta manera, s'entra en un estat de connexió amb l'entorn molt més profund que quan es practica el ioga en una sala tancada".

 Etimològicament l'origen d'esta bonica paraula resulta prou evident amb eixa preciosa sonoritat de reminiscències àrabs, i sí, en efecte la paraula deriva de l'àrab (4), marfaqa, amb el significat de coixí.

 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià. València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) R.A.E. Márfega. Recuperat de
https://dle.rae.es/m%C3%A1rfega?m=form
(3) Diari de Girona. Hernández, Alex. 13/08/2018. Ioga i mar,la sinergia perfecta per unir el cos i la ment. https://www.diaridegirona.cat/estiu/2018/08/13/ioga-mar/929867.html
(2) Valencia Basket. 08/04/2020. 1 minut amb Irene Garí: “No podria viure sense la gent, i més ara”. Recuperat de: https://www.valenciabasket.com/?p=noticias&noticia=6458&lang=val

 Pots escoltar la secció a partir del minut 66:20 en nostre canal de IVOOX:

Spotify:

 O al nostre canal de you tube:

Comentarios

volver arriba