Menu
×

Advertencia

JUser: :_load: No se ha podido cargar al usuario con 'ID': 11573

Paraules d'esport | Jueves, 18 Junio 2020 13:28

Surf de catxerulo

Surf de catxerulo

Les característiques geogràfiques de les platges valencianes, amb vents tèrmics pràcticament tot l'any però especialment des de primavera a tardor, la converteixen en un lloc ideal per a practicat esports nàutics en general i esports nàutics vinculats al vent, com ara la vela o el "kite surf". Però, ¿és correcte utilitzar en valencià la paraula anglesa "kite surf"?

El "kite surf" és un esport nàutic on et desplaces per l'aigua amb una planxa de surf arrossegada per la força del vent que arreplega un catxerulo (kite, en anglés). Encara que el seu ús està molt estés el cert és que, encara, no es tracta d'una paraula normativa i per tant hem de buscar altres formes per denominar este esport.

Anem per parts, comencem per la paraula surf. Si busquem el seu significat al Diccionari Normatiu Valencià (1) en trobem:

"1. m. ESPORT. Esport nàutic consistent a planar amb una planxa especial mantenint l'equilibri sobre la cresta de grans ones.

2 .planxa de surf V. 

3. post de surf V.  

4. surf de vela m. ESPORT. Esport nàutic que consistix a navegar amb una planxa de vela."

Com podem vore es tracta ja d'una paraula normativitzada per definir l'esport del surf, però que també utilitzem com a base per les seues variants, així diguem surf de vela per anomenar en valencià el que en anglés diríem "windsurf", surf de neu per anomenar l'anglés "snowboarding", o encara com en el nostre cas, el surf que es practica amb "kite", és a dir amb un catxerulo, que diríem surf de catxerulo

Abans de continuar parem atenció a la paraula catxerulo, sens dubte tan vinculada també al món de l'esport, al menys en algunes de les seues accepcions...(1) 

"1. m. JOCS Tros de paper o de tela que es manté estés i subjecte per mitjà d'una carcassa de canyes o de llistons de forma poligonal, lligat a un cordell llarg que es va amollant a poc a poc perquè s'envole.

2. m. Construcció rural de dimensions molt reduïdes i de pedra seca, que servia per a la protecció de llauradors i ramaders.

3. no voler veure ni pintat en un catxerulo (a algú) loc. verb. Tindre-li aversió.

4. pinta-ho en un catxerulo loc. orac. S'usa per a donar alguna cosa per perduda."

Un sinònim per tant podria ser surf d'estel, o surf de catxirulo, car la paraula catxirulo també és normativa. 

Com a exemple d'ús podríem dir: En el programa de Nostresport ràdio del 01/04/20 vàrem parlar amb Marta Sánchez, campiona d'Espanya de Fórmula Kite, una modalitat de surf de catxerulo.

O esta altra amb surf d'estel que trobem en un text d'À Punt:

eLa primera referència al surf a occident es remunta a la Polinèsia, quan l'explorador anglés James Cook va arribar a Hawaii en 1778 i va observar els nadius practicar "bodysurfing", surf amb el cos, sense la planxa i "bodyboard" surf amb una taula curteta. En el segle XX el surf es va popularitzar com esport i de Hawaii es va estendre a Califòrnia i Austràlia i d'ahí a conquerir la resta del món.

L'etimologia de la paraula surf no potser més bonica (3), prové, com és deduïble, de la paraula anglesa "surf" que abans de designar este esport feia referència a les ones que xoquen contra la riba de la platja o l'escull. 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià. València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) Portes obertes dels Esports Nàutics. 19/04/2018 À Punt. Recuperat de https://apuntmedia.es/va/esports/poliesportiu/Portes-obertes-dels-esports-nautics
(3) Surf. Etimologias. Recuperat de http://etimologias.dechile.net/?surf
(4) Corró. Diccionari Català-Valencià-Balear. Recuperat de https://dcvb.iec.cat/

Pots escoltar la secció a partir del minut 51,10 en IVOOX:

O en Spotify:

Comentarios

volver arriba