Menu

Paraules d'esport | Sábado, 29 Febrero 2020 12:04

Raspall

Raspall

El món de la pilota presenta una riquesa i diversitat de modalitats sorprenent, algunes limitades a determinats territoris i unes altres molt més esteses, com és el cas del "raspall", una de les modalitats més populars i professionalitzades de la pilota. Descobreix l'origen i particularitats d'esta paraula referida al món de la pilota

 Al vocabulari del joc de la pilota(1) trobem definida la paraula "raspall" com:

"1. Modalitat del joc de pilota, tant de trinquet com de carrer, en què es comença traient i la pilota pot ser jugada de bo tant a l’aire com per terra". 

Encara trobem 5 accepcions més, encara que totes són variants del joc:

"2. Raspall a Pals. Variant de raspall en què es seguix la puntuació de Pals i no de quinzes, de manera que cada pilotada val un punt o pal, i guanya qui arriba primer a la quantitat de punts fixada a l’inici de la partida.

3. Raspall a quinzes. Variant de la modalitat de raspall en què es seguix  la puntuació de quinzes i jocs.

4. Raspall a ratlles. Modalitat de raspall en què es tenen en compte les ratlles

5. Raspall al carrer. Modalitat de raspall jugat en el carrer

6. Raspall al trinquet. Modalitat de raspall jugat en el trinquet."

Podem trobar molts exmples d'ús: "...A més ha confirmat que el Va de Dona s'ha consolidat al calendari esportiu de la ciutat com un referent. Així com a referents són les jugadores que es presentaran a la Lliga Bankia d'Elit de Raspall Femení per a les noves generacions de pilotaris."(2)

Si cerquem la paraula al Diccinari Normatiu Valencià (3) en trobem fins a 6 d'accepcions:

"1. m. Utensili format per un gran nombre de cerres, crins o brins rígids, fixats a una base de fusta o d'algun altre material dur, amb o sense mànec, que servix per a netejar, fregar alguna cosa o pentinar-se, entre altres usos. El raspall de dents. Pentinar-se els cabells amb un raspall. Llevar la pols de la roba amb un raspall.

2. m. Granera feta de branques de bruc o d'altres arbustos, que servix per a netejar l'era, el carrer o l'estable.

3. m. OFICIS Ferramenta utilitzada per a eliminar la sutja de les parets interiors dels fumerals.

4. m. AGR. Raspa 2.

5. m. ESPORT En pilota valenciana, modalitat de joc en què la pilota es pot jugar tant per l'aire com raspant-la per terra.

6. m. BOT. Olivella 1."

Encara que només la cinquena fa referència a l'ús esportiu, referint-se a la modalitat del joc de pilota que ja hem vist.

En castellà es diria “cepillo” pels usos d'esta paraula, encara que no per l'esport. I com sinònims, encara que menys estesos trobem les paraules raspot i raspallot.

La principal particularitat del raspall és que la pilota pot anar per terra, no cal que vaja per l'aire, no importa el nombre de bots que faça la pilota, i normalment els jugadors colpejaran la pilota arran terra, o directament per terra, raspant amb els dits la terra, d'on prové el seu nom, i que fa que siga molt exigent físicament.

El Raspall i l'escala i corda són les dos úniques modalitats professionals de pilota.

Etimològicament la paraula deriva de raspar, que al seu torn deriva del germànic "raspon" amb el significat de "rascar"(4) 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2010). Vocabulari del Joc de Pilota. València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) Federació de Pilota Valenciana.24/02/2020. "Va De Dona 2020 Vos Espera Este Divendres A Pelayo". Recuperat de https://fedpival.es/val/noticia/va-de-dona-2020-vos-espera-este-divendres-a-pelayo
(3) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(4) Raspall. Diccionari Català-Valencià-Balear. Recuperat de https://dcvb.iec.cat/

Pots escoltar la secció a partir del minut 51:

O també en Spotify:

O vore-la en este vídeo:

Comentarios

volver arriba