Menu

Paraules d'esport | Jueves, 02 Abril 2020 12:49

En handbol... ¿Saps el que és "la pega"?

En handbol... ¿Saps el que és "la pega"?

El món de l'handbol viu des de fa uns anys immers en un debat constant, amb dos bands enfrontats i irreconciliables, entre els partidaris de "la pega" i els seus detractors. La revolució començà els anys vuitanta, però... saps el que és "la pega" en el món de l'handbol?

Si cerquem "pega" al Diccionari Normatiu Valencià (1) trobem:

"1. QUÍM. Substància negra o d'un color molt fosc, molt viscosa, residu de la destil·lació del quitrà o de resines diverses.

2. f. Dificultat, objecció. A tot posa pegues

3.  de pega loc. adj. Fals, fingit.

4. negre com la pega loc. adj. Molt negre
5. pega grega f. QUÍM. Colofònia."


I és que si agafem una adaptació de la primera definició podem imaginar-nos el significat de "pega" al món de l'handbol, una substància enganxosa per evitar que la pilota s'esvare de les mans. Com tots sabem l'handbol es juga amb les mans i els jugadors per tal d'afavorir l'adherència unten amb "pega" la pilota. És un tipus de resina, i de fet s'anomena així en altres llengües, "resine" en francés o "klister" o "harpix" en danés i seuc respectivament. En castellà es diu pega també però en llatinoamèrica utilitzen més el terme "goma".

Podem trobar un exemple d'ús en este titular: "L'handbol ja enganxa prou. I si ens fem mirar 'lo de la pega'?" (2)

Els primers que començaren a utilitzar esta tècnica varen ser els equips nòrdics als anys 80, poc a poc es va anar estendre per tota Europa i també per Espanya, on els jugador quan anaven a competiciones internacionals veien als seus companys i comencaren a imitar-los. 

El seu ús va crear debat sobre si s'hauria de prohibir el seu ús, almenys en les categories de formació, debat que encara torna de tant en tant, però la realitat és que hui en dia el seu ús està totalment implantat. No obstant això el debat persisteix i la pròpia Federació Internacional d'Handbol busca erradicar estos productes tractant de fabricar balons amb més adherència a les mans. (3)

Siga com siga hui en dia, i no sabem encara per quant de temps la pega és un complement indispensable per als jugadors d'handbol, tant per professionals com per aficionats o categories de base. 

Etimològicament provindria del del llatí vulgar pĭca, variant de pĭce, amb el mateix significat actual. 

(1) Acadèmia Valenciana de la Llengua (2016). Diccionari Normatiu Valencià . València. Edita Publicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.
(2) L'handbol ja enganxa prou. I si ens fem mirar 'lo de la pega'?. 17/05/2018. CatHandbol. Recuperat de cathandbol.cat/mes/opinions/item/6407-lhandbol-ja-enganxa-prou-i-si-ens-fem-mirar-lo-de-la-pega?.html
(3) El balón sin pega is coming 26/08/2019. Dargel, Jorge. Marca. Recuperat de https://www.marca.com/balonmano/2019/08/26/5d644f0d268e3ed6598b456f.html
(4) Diccionari Català-Valencià-Balear

Pots escoltar (o vore'l en el vídeo que t'adjuntem) en la secció "Paraules d'esport" en el nostre programa de ràdio "Ponte las Zapatillas" a partir minut 44:45.

Vídeo

Comentarios

volver arriba